KIERTOTALOUS

 

ROUHESIEPPARIT KÄYTTÖÖN TEKONURMIKENTTIEN KAIVOISSA

Lahden kaupungin alueen hiekkakenttien pintoja on alettu muuntamaan muovinukkatekonurmien avulla. Kivituhkapinnoille asennetaan nykyisin muovinurmesta tehty matto, joka on rei`itetty veden läpäisyn mahdollistaen ja jonka täyteaineena käytetään kuivattua kvartsihiekkaa ja kumirouhetta. Nukan tyveen asennetaan kvartsihiekka, joka pitää maton paikallaan ja täyteaineeksi lisätään kumirouhe.

Maton pohjakangas on polypropeenia ja nukkalangan polyeteeniä. Tekonurmimatot liimataan kokonaisuudeksi polyuretaani pohjaliimalla. Nämä aineet on testattu laboratoriossa ja todettu turvalliseksi käyttää.

Kumirouhe, jota käytetään tekonurmen täyteaineena on SBR mustaa, puhdistettua kumiraetta. Käytössä on vielä nykyisinkin vanhemmilla tekonurmikentillä autonrenkaista rouhittu kumirae, josta on poistettu kaikki metalli.

Lahden kaupungin toimesta aloitettiin vesiensuojelutoimenpiteet tarkoituksena estää ylimääräisen kumirouheen ja muun roskan kulkeutuminen vesistöön. Pilottikohteeksi valikoitui Kisapuiston jalkapallostadionin tekonurmikentän alue. Kentän ympärillä oleviin kaivoihin asennettiin rouhesiepparit.

Rouhesieppareiden käytöstä saadut kokemukset ovat olleet positiiviset. Kumirouheen ja muun roskan kulkeutuminen veden mukana kaivojen ja viemäreiden kautta järviin ja saatu hyvin estettyä.

Positiivisen käyttökokemuksen seurauksena sieppareita asennetaan kaivoihin useille tekonurmipinnan omaaville kentille v. 2021 aikana.

 

 


...
» Avaa pdf-tiedosto


Lahden Mestarikilta ry